dilluns, 30 de setembre de 2013

Embotellat de la Santa Pomposa

Ja tenim la Santa Pomposa embotellada. Ha estat la part més complicada del procés, pro ens ha servit per veure certes coses que haurem de canviar o millorar.

El primer problema que s'ha presentat ha estat a l'hora d'afegir la dextrosa a la cervesa. Alguns llocs web recomanen afegir-la ampolla a ampolla, i d'altres abocar-la directament al fermentador i barrejar sense sacsejar-ho massa. Hem optat  per aquesta opció sense tenir massa clara la quantitat que s'havia d'afegir, ja que al kit no diu res i a les instruccions que tenim tampoc ho deixen massa clar. Així que després d'unes quantes cerques a Google hem dissolt 110gr de dextrosa en 500 ml d'aigua calenta per als nostres 20l de cervesa.

En aquest punt del procès també cal fer servir el densímetre per comprovar si la cervesa ha acabat de fermentar i quants graus tindrà. Tot i tenir dos químics entre l'equip, no hem estat capaços d'entendre que signifiquen les escales del densímetre, i per tant la graduació alcohòlica de la Santa Pomposa serà tota una sorpresa.

Mesurant amb eines d'alta precisió i fent proves amb el maleït densímetre

Després de netejar les ampolles amb aigua calenta i arrencar les etiquetes hem fet servir el fermentador ple de líquid esterilitzador (Chemirpo oxi) per netejar les ampolles, les xapes i totes les eines d'embotellat que havien d'estar en contacte amb la cervesa.

Totes les ampolles, llestes per a ser esterilitzades

Fent servir el sistema del sifonat i un tub una vàlvula a la punta hem embotellat les cerveses sense massa problemes, tot i que ens ha quedat molt clar que el proper cop farem servir un fermentador secundari rígid, que serà molt més fàcil de moure i manipular que la bossa de fermentació.

Posar les xapes ha estat una mica més problemàtic, ja que el xapador que tenim no acaba d'anar bé del tot, a vegades es torça o simplement no tanca bé les xapes, així que ha calgut força paciència.

Ara només queda deixar reposar els ampolles en un lloc fosc i a temperatura ambient durant uns 15 dies, per tal de que el llevat s'activi amb la dextrosa i generi el CO2 suficient com per a que la cervesa tingui gas, i ja podrem etiquetar-les i posar-les a refredar!

I aqui la teniu... quasi enllestida del tot!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada